Het volgende concert is op

juni
2

2 juni, 13:00 - 16:00

Inloggen voor leden

Wachtwoord vergeten? Gebruikersnaam vergeten?

De korte geschiedenis van QHarmony

In verenigingsjaar 2012 - 2013 bestond QHarmony vijftien jaar. Dat is piepjong voor een muziekvereniging, maar in een studentenorkest kan veel veranderen binnen drie lustrums. Zo hebben we al ruim 180 oud-leden en van alle leden van QHarmony tijdens haar lustrumjaar had er maar één de oprichting meegemaakt in september 1997. Inmiddels werkt het grootste studentenorkest van Nijmegen al aan de organisatie van haar twintigste verjaardag, in collegejaar 2017 - 2018!

In juli 1997 hadden Jan Medendorp, werkzaam in het bestuursgebouw, en Pieter Nollet, student tandheelkunde, bedacht dat er in Nijmegen wel eens een markt zou kunnen zijn voor een universitair harmonieorkest. In de introductie van 1997 worven ze fanatiek, met als resultaat dat er 60 muzikanten naar de eerste repetitie kwamen! Het orkest stond onder leiding van Jos de Kleijn en repeteerde in de studentenkerk aan de Professor van Weliestraat. De werknaam QHarmony (afgeleid van KU-harmonie, gerelateerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen) werd na enkele maanden aangenomen als officiële naam, ondanks dat de universiteit en gemeente meer zagen in het algemene 'Keizer Karel Harmonie', omdat ook HAN-studenten en ziekenhuispersoneel welkom waren.

In februari 1998 vond het eerste concert plaats. De Gelderlander schreef naar aanleiding hiervan:

Niet elk blaasorkest kan bogen op een eigen Internetpagina. QHarmony, de jongste loot aan de Nijmeegse universitaire ensemble-boom, heeft er een. [...] Een leuke promotie voor dit beginnend orkest. Opvallend is de omvang ervan: ongeveer vijftig leden, waarvan dertig studenten en twintig personeelsleden.

en

Het orkest heeft bewezen dat technische uitdagingen kunnen leiden tot optimale prestaties.

In het tweede seizoen werden de repetities verplaatst naar Wijkcentrum Titus Brandsma, wat als groot voordeel had dat er na de repetitie nog wat gedronken kon worden. Er werd een aantal commissies opgericht die zorg konden dragen voor de muziekkeuze, de organisatie van concerten, de uitgave van het verenigingsblad Titus (genoemd naar de repetitieruimte) en de organisatie van activiteiten.

In 1999 vonden er uitwisselingsconcerten plaats met de studentenharmonieorkesten van Leuven, Eindhoven en Enschede en in 2000 werd het eerste QWeekend georganiseerd. Sindsdien is het QWeekend een jaarlijks hoogtepunt! Met de komst van Albert van der Heide als dirigent maakte het orkest een muzikale stap voorwaarts. Opvallend was dat onder zijn leiding binnen één seizoen ongeveer twee keer zo veel repertoire op de lessenaar kwam als voorheen.

2001 en 2002 waren financieel en qua ledenaantal magere jaren. Veel van de muzikanten die in de beginjaren lid waren geworden, waren nu afgestudeerd. In juli 2002 was het aantal leden gezakt naar 38, waardoor sommige secties erg onderbezet waren. Gelukkig trok dit snel weer aan en vanaf 2003 telt het orkest steeds 50 tot 70 muzikanten, waarvan 80 tot 90 procent student is. In oktober 2004 verhuisde het orkest haar repetitielocatie naar het Gymnasion, centraal op de campus. Ook financieel gaat het in deze jaren steeds beter, onder andere dankzij het Vriendenfonds en door de oprichting van het QEnsemble in 2003 (in 2005 omgedoopt tot QLite).

In 2006 ging een lustrumcommissie van start met het organiseren van de tiende verjaardag, oftewel het tweede lustrum, van QHarmony in 2007-2008. Het vele werk had tot resultaat dat het orkest in dat jaar een groots concert in de Schouwburg te Nijmegen heeft verzorgd, een lustrumboek heeft uitgebracht, een reüniedag heeft georganiseerd en een fantastische concertreis heeft gemaakt.

Sinds april 2009 staat QHarmony onder leiding van dirigent Maron Teerds. Maron heeft het orkest in het jaar 2009-2010 naar een flink aantal muzikale hoogtepunten geleid. In november 2009 vond er een uitwisselingsconcert plaats met Philharmonie Gelre. Ook het concert in Wijchen in januari 2010, waar het orkest op uitnodiging van de Muziekkring Wijchen mocht concerteren, was een groot succes. Tijdens de twee concerten in april, genaamd ‘Theatre Night: The QExperience’, bezorgde het orkest bijna 800 mensen een spetterende avond vol film- en musicalmuziek, mede dankzij de zangers van 4more en de presentatie van cabaretier Cristian Pielich. In 2009 had QHarmony ook voor het eerst in de geschiedenis jubilarissen: Jan Bemelmans en Henk Bongaarts. Jan en Henk werden gehuldigd vanwege hun 12,5 jarig lidmaatschap van de vereniging.

In oktober 2011 werd er een samenwerkingsconcert gegeven met MajEUR, het studentenorkest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een paar maanden later op een barre koude sneeuwachtige dag reisde QHarmony af naar het Oosten van het land om daar i.s.m. het SHOT een concert te geven. De gebruikelijke activiteiten liepen ook door, waaronder verschillende optredens van QLite, onder andere bij de Zevenheuvelenloop en het kerstontbijt op de universiteit. Tijdens de Mariken Winterfeesten speelde QLite een avond lang in de vrieskou voor het goede doel. De inkomsten van de dag werden gedoneerd aan de Serious Request-actie van radiozender 3FM. Er volgden ook nog concerten met Slagwerkgroep Neerbosch-Oost en het Symfonisch Blaasorkest Nijmegen.

Het hoogtepunt van 2011 - 2012 was de concertreis naar Budapest in juli - augustus 2012. De concertreiscommissie organiseerde een geweldige week voor het hele orkest. Ruim 50 muzikanten gingen mee naar het verre Hongarije, waar we een aantal mooie concerten gaven. De locaties waren bijzonder en zeer uiteenlopend, van prachtige kerken tot rondvaartboten en een écht Sissi-kasteel. Ook de verschillende gezellige terrassen, binnentuinen en backpack-cafés werden bezocht. Het was een week om in herinnering te houden.

In 2012 - 2013 was er wederom reden voor een groot feest: QHarmony mocht vijftien kaarsjes op de taart (of vlaai?) uitblazen! Er werd een gedreven lustrumcommissie geformeerd, die een prachtig jaar organiseerde. Een reüniedag voor alle leden en oudleden, een reünieconcert, een open lustrumfeest en als kers op de gigantische taart het lustrumconcert in juni 2013. De Nijmeegse Schouwburg werd op haar kop gezet door QHarmony en de dansers van Flex Dansstudio. Het publiek was razend enthousiast en het orkest mag trots zijn zoiets moois te hebben kunnen neerzetten.

Ook in het jaar 2013 - 2014 stond er van alles op het programma. In november 2013 gaf QHarmony wederom een concert met het SHOT. Dit keer in de thuishaven van QHarmony: Nijmegen. Het concert vond plaats in wijkcentrum Dukenburg, dat helemaal vol zat met publiek. Ook vonden er in 2014 nog een aantal concerten plaats: een concert in samenwerking met coverband Thunk!, het jaarlijkse NMF-concert en de concertreis naar Praag, in juli - augustus 2014! In 2014 kreeg QHarmony ook haar eerste erelid: Jeroen Zaal. Jeroen heeft zich bijna 10 jaar voor de volle honderd procent (en vaak nog wel meer) ingezet voor ons studentenorkest, als lid, commissielid en bestuurslid. Zijn nalatenschap zien jullie hier: Jeroen is namelijk één van de medeontwerpers van de nieuwe QHarmony-website. Jeroen is met recht het eerste erelid van QHarmony!

Verenigingsjaar 2014 - 2015 begon als een roerig jaar. Niet alleen nam QHarmony afscheid van haar dirigent Maron Teerds, ook de nasleep van de concertreis liet zich merken. Tijdens de reis naar Praag werd een vijftal instrumenten uit de touringcar van QHarmony gestolen. Bij thuiskomst werd dan ook vrijwel direct besloten tot het oprichten van een Benefietcommissie, die een Benefietavond zou organiseren. Deze commissie begin ook met uitvoerige aandacht vragen voor de diefstal, wat leidde tot onder meer een artikel in De Gelderlander.

NIJMEGEN - Tijdens een tour door Tsjechië begin vorige maand zijn 5 instrumenten van leden van het studentenorkest QHarmony uit Nijmegen gestolen. De schade loopt in de tienduizenden euro's. Omdat de gestolen instrumenten niet door de verzekering worden vergoed, is er op vrijdag 17 oktober 2014 in de Aula van de Radboud Universiteit een benefietconcert en veiling.

De Benefietavond vond plaats op 17 oktober 2014 en was een daverend succes. De schade van €20.000,- kon niet volledig worden gecompenseerd, maar met alle financiële acties en steun werd er bijna een kwart van het schadebedrag binnengehaald. In het jaar 2014 - 2015 stonden er diverse activiteiten op het programma. Samen met de nieuwe dirigent Jan Nellestijn heeft QHarmony een aantal mooie concerten neer gezet. Een van deze concerten was op een erg speciale locatie, namelijk op het stationsplein van Nijmegen tijdens NMF. Ook zijn er alvast plannen gemaakt voor een concertreis in 2015-2016, zodat we deze traditie kunnen voortzetten!

Het ledenaantal van QHarmony steeg met ingang van collegejaar 2015 - 2016 tot een ongekende hoogte. Het orkest groeide tot een muzikantenaantal dat hoger lag dan 75 musicerende Q'ers. Met deze groep werden veel mooie concerten georganiseerd, zowel in de omgeving van Nijmegen als daarbuiten, waaronder in de Vereniging, en in samenwerking met de studentenhofdansvereniging. Ook het QWeekend van dit jaar, met als thema 'High School Stereotypes' werd goed bezocht. Beide besturen wisten in deze periode de vereniging intern grootschalig te professionaliseren. Zo werd het ensemble QLite geheel opnieuw ingericht en ontdekte NSK TeQuila nieuwe manieren van optreden, bijvoorbeeld in de vorm van een saxofoonensemble. Het jaar werd afgesloten met een concertreis in Duitsland, waarin de steden Leipzig en Berlijn werden aangedaan. Hier werd bijvoorbeeld in het Oude Beursgebouw en de Botanische Tuinen een concert gegeven wat enthousiast werd ontvangen door het Duitse publiek, maar werd er ook veel geld opgehaald door een spontaan opgericht blaaskapel, die vol energie Potsdam verblijdde met Egerländermuziek,

In collegejaar 2016-2017 begon QHarmony het jaar met een bijzonder samenwerkingsconcert, samen met  de zusterverenigingen uit Enschede (SHOT) en Wageningen (de Ontzetting) werd in theater het Junushoff een ‘Roadtrip’ concert gegeven waarbij het publiek door de drie orkesten op reis  werd meegenomen. Ook was QHarmony dit jaar én het goede doel van Jan Linders, en werd het verkozen tot het nieuwe goede doel van de Specsavers Nijmegen. Verder werd dit jaar een concert gehouden in een uitverkocht theater het Badhuis, en werd het jaar afgesloten met een optreden met Philharmonie Gelre in de Boskapel. Tevens werden in dit jaar de voorbereidingen alvast getroffen voor het aankomende lustrumjaar!

In ons lustrumjaar 2017-2018 liepen we in één jaar onze 20-jarig bestaan na: van baby tot volwassene van 20. Het jaar werd goed afgetrapt met onze eigen babyshower: met beschuit met muisjes en kinderchampagne verwelkomde we oude én twintig nieuwe leden terug bij onze eerste repetitie na de vakantie. Na ons kinderfeestje als verwelkoming van de nieuwe leden werd deze kinderperiode afgesloten met een uitverkocht filmconcert in het Lux.